Opnå vægttab med maveballon og kostomlægning

Gastric mave balloonSelvom du er svært overvægtig, er det ikke nødvendigt med drastisk kirurgi for at opnå et vægttab. Der er behandlingssteder, hvor du kan få en effektiv behandling, der består af maveballon og sideløbende diætist behandling og vejledning f.eks. hos Nordicgastricballoon.dk. Diætist behandlingen skræddersyes til dig og din situation.

Er du målgruppen for en maveballon?

Hvis dit BMI – Body Mass Index – ligger et sted mellem 30-40, er en behandling med maveballon kombineret med vejledning fra en diætist en løsning, der vil kunne give dig et betragteligt vægttab. Ligger dit BMI under 35 er succesraten endnu større. Du vil med stor sandsynlighed kunne tabe dig meget og holde vægttabet samt få en ny sund livsstil indarbejdet.

Behandlinger med maveballon i 10 år i USA

Man har brugt maveballonbehandling i USA i over 10 år og har derfor stor viden om og erfaring med behandlingen. Behandlingens resultat er dokumenteret i videnskabelige undersøgelser, så selvom behandlingen med maveballon er forholdsvis ny her i Danmark, findes der mange gode erfaringer fra blandt andet USA.

Man har dog forsøgt sig med maveballon behandlinger i Danmark tidligere. Behandlingen havde på det tidspunkt ikke den virkning, som man ønskede. Det var fordi, at maveballonen dengang kun måtte være tre måneder i mavesækken. Når maveballonen kun lå i maven i tre måneder, opnåede patienten ikke et vægttab af en ønsket størrelsesorden og kunne heller ikke holde vægttabet. Nu har man imidlertid udviklet ballontyper, der er sikrere og derfor kan ligge i mavesækken et helt år om nødvendigt, uden at tage skade.

Kriterier for at få en maveballon

Der er en del kriterier, der skal overholdes for, at du kan få en maveballon behandling.

  • Du skal være fyldt 18 år
  • Dit BMI skal ligge mellem 27 og 45. Det gennemsnitlige vægttab er 20-25 kg. Derfor er ballonen bedst egnet til personer, der har en overvægt, der ikke overstiger 30 kg
  • Har du en spiseforstyrrelse vil hospitalet eller klinikken ofte kræve, at du er i terapeutisk behandling.
  • Der er tillige en del medicinske tilstande, der gør at du måske ikke er egnet til behandlingen. Det er for eksempel: Mavesår, ustabil diabetes, Crohns sygdom, spiserørskatar, spiserørsbrok, øget blødningsrisiko, graviditet, pacemaker, alkohol- og medicinmisbrug, forhøjet blodtryk. Dette er kun nogle af de tilstande, der kan forhindre en behandling med maveballon, så lider du af en sygdom, må du forhøre dig hos din læge.

Hvor mange kg kan du regne med at tabe?

Hvis du får en maveballon og vejledning af en diætist med speciale i maveballonbehandling, kan du nå op på et vægttab på 25 kg. Du skal være opmærksom på at ballonen ikke gør arbejdet alene. Du skal være villig til at omlægge din kost og begynde en sundere livsstil. Ellers kan du ikke regne med at nå det resultat, du håber på.

I starten vil vægttabet være stort, men siden er det dine nye kostvaner og diætistens råd og vejledning, der får vægten til vedblivende at falde. Ved fjernelse af ballonen er det ligeledes vigtigt, at du holder fast i de sunde spisevaner, du har påbegyndt og det er også vigtigt, at du træner ofte. Ellers er der ingen garanti for at dit vægttab holder sig. Derfor er der også behandlingssteder, der tilbyder efterbehandlingsforløb med fokus på at fortsætte den sunde kost. I forløbet bliver du vejet og har samtaler med diætisten om, hvad der skal til for, at du kan fortsætte i den gode retning. Det kan for eksempel være at give inspiration til madlavning, så det bliver mere overskueligt at holde sig fra gamle vaner og usunde produkter.

I de første uger efter indgrebet vil du ikke kunne spise meget fed og sød mad eller store portioner. Derfor vil en naturlig afvænning finde sted fra da af.