CFD-investering for begyndere

Har du overvejet at investere i CFD’er? Og er du aldrig kommet i gang, fordi du synes, at det virker uoverskueligt ift. din privatøkonomi? For den uerfarne investor kan investering i CFD’er synes kompleks, men faktisk er forskellen mellem at investere i f.eks. aktier og CFD’er slet ikke så stor endda. I denne artikel ser vi nærmere på, hvad CFD’er er, og hvad du skal være opmærksom på, når du investerer i dem.

Et værdipapir uden underliggende aktiver

kurs cdfNå vi taler om investering i værdipapirer, skelner vi mellem papirer, der har et underlæggende aktiv, og papirer uden et underliggende aktiv. En aktie har f.eks. et underliggende aktiv, da du ved at købe en aktie køber en større eller mindre andel af den virksomhed, aktien er udstedt på vegne af.

Sådan forholder det sig imidlertid ikke, når du investerer i CFD’er. En CFD har således ikke noget underliggende aktiv, men er i stedet en finansiel kontrakt, der følger kursen på et andet aktiv. Det kan f.eks. være en bestemt aktie – når aktiekursen bevæger sig op eller ned, vil CFD-kursen følge med i samme tempo. Forskellen er blot, at du som CFD-ejer ikke har en andel i virksomheden; det er kun som aktieejer, du har det. Klik her og lær mere om, hvilke aktier CFD’er kan følge.

Derfor skal du vælge CFD’ere

CFD’ere er særligt smarte i to henseender. Den første er, hvis du ønsker at shorte et aktiv. Det kan være besværligt at shorte aktier på traditionel vis, men ved hjælp af en CFD er det nemt, da der hverken skal lånes aktier eller andet – i stedet indgås der blot et finansielt væddemål med en eller flere modparter om, at du opnår gevinst, hvis kursen falder, og modparten hvis kursen stiger.

Den anden fordel er, at CFD’ere er nemmere at geare, og faktisk er gearing ofte en essentiel del af det at investere i CFD’er. Det betyder, at muligheden for at opnå et ekstraordinært stort afkast øges. Den mulighed opnås dog ikke uden tilsvarende risiko, da gearingen betyder, at muligheden for at tage betydelige dele – eller hele – din investering øges væsentligt i takt med, at gearingen øges.

Har du ikke erfaring med at handle med gearing, anbefales det derfor også, at du starter ud med en demokonto, hvor du investerer for fiktive midler. Alternativt kan du starte med at investere for meget små beløb, indtil du får en fornemmelse af, hvordan gearingen påvirker dine investeringer i begge retninger. På den måde sikrer du dig, at du ikke får en kedelig oplevelse med gearing de første gange, du prøver denne type investering.